Diagnostik av tandlossning del 6

Hur behandlas parodontit?

För att tandsjukdomar ska kunna stoppas ska parodontit behandlas av en tandläkare. Det görs genom att tandsten och bakterier i tandköttsfickan, på tänderna och tyggytorna avlägsnas. Även rotytor blir rengjorda. Det kan vara nödvändigt med en lokalbedövning om ditt tandkött är ömt. Efter behandlingen är det viktigt att du ser till att behålla en god munhygien så att tandsjukdomar inte utvecklas ytterligare. Du kan läsa mer om god munhygien här. Du kan alltid fråga din tandläkare eller tandhygienist om råd. De kan hänvisa till särskilda tekniker och instrument som är nödvändiga för rengöringen av dina tänder.

I vissa fall kan tandläkaren kirurgiskt återuppbygga det förlorade tandfästet - i synnerhet om endast ett fåtal tänder drabbats av allvarlig parodontit.

Om det rör sig om mycket djupa tandköttsfickor kan en tandköttsoperation vara nödvändig för att stoppa sjukdomens vidareutveckling. Ingreppet görs under lokalbedövning och ger inget större obehag efteråt.

Om tänderna har förlorats till följd av parodontit är tillverkning av helprotes ofta lösningen för att ersätta förlorade tänder. En annan lösning kan vara implantatoch tillhörande brygga.


Klinikrutiner