Diagnostik av tandlossning del 4

Vad kan jag själv göra vid tandköttsinflammation?

Tandläkaren avlägsnar bara nuvarande plack och tandsten på tänderna, därför är det viktigt att du fortsätter hålla tänderna och tandköttet rent. Tandköttsinflammation kan förhindras genom att upprätthålla en sund munhygien, med hjälp av tandborstning och användning av antingen tandstickor, tandtråd eller interdentalborstar. Genom att rengöra tänderna och dess mellanrum förhindras bakteriebeläggningar och bakterieansamlingar som förorsakar tandköttsinflammation. Du kan läsa mer om god munhygien här.

Du kan minimera risken för inflammation i tandköttet genom:

  • Att borsta tänderna 2 gånger dagligen (efter måltider) och använda tandtråd, tandstickor eller interdentalborstar till mellanrummen.

  • Att undvika cigarrettrökning och andra former av tobak (nedsätter blodcirkulationen).

  • Att gå på regelbunden, förebyggande tandläkarundersökningar hos tandläkare eller tandhygienist.

  • Att äta en sund kost.

Om inte en ordentlig munhygien hålls, kommer du att uppleva att tandköttsinflammationen kommer tillbaka inom 2-3 veckor. Om inte något görs mot tandköttsinflammationen, kan det vidareutveckla sig till en allvarlig tandsjukdom, parodontos. Därför bör du kontakta tandläkaren vid tandköttsinflammation, så att tandsjukdomen kan undvikas.


Klinikrutiner