Diagnostik av karies del 7

Hur behandlas karies?

Karies behandlas på olika sätt beroende på tillstånd, status och utveckling. Nedan listas olika behandlingsmetoder:

Fluorbehandling I händelse av karies i tidiga utvecklingsstadier (kritkaries) behandlas hålen i tänderna med hjälp av pensling eller sköljning med fluor, då detta är ett effektivt medel vid förebyggande av hål. En fluorbehandling reparerar och stärker emaljen samtidigt som plack och bakterier avlägsnas från munnen. Denna behandling genomförs antingen med en gelé, flytande lösning eller lack som borstas/penslas/lackas på tänderna och därmed förhindrar tändernas sönderfall. Fluorhaltiga produkter som tandkräm, munskölj och gelé är andra medel för att förebygga karies. Dock är den mest effektiva behandlingen en professionell fluorbehandling tillsammans med hygienkontroller, rekommenderat av tandläkare.

Fyllningar Om kariesstatusen är mycket aktiv med större kariesangrepp, ersätts den förstörda delen av tanden med en fyllning. Med hjälp av en borrmaskin avlägsnas den förstörda delen av tanden, varefter tandläkaren fyller hålet. Fyllningen kan bestå av flera olika material som till exempel plast, lack och porslin.

Kronor Är tanden ännu mer förstörd av karies, kommer tandläkaren att rekommendera en krona istället för en fyllning, då en fyllning inte är stark nog att återställa tandens styrka. Den förstörda tanden borras därför bort, resten slipas till och det tillverkas en krona för att ersätta den förlorade delen av tanden och skydda resterande delen. Kronan kan tillverkas av porslin, guld eller plast. Du kan läsa mer om kronor här. Det är inte längre tillåtet att göra silverfyllningar/amalgamfyllningar.

Rotbehandling I den händelse att hålet är stort och sträcker sig till den inre delen av tanden (pulpan), kommer en rotbehandlingvara det optimala. Vid denna behandling avlägsnas pulpan och ersätts med en rotfyllning.

Tandutdragning Om tanden är mycket förstörd av kariesangrepp är en annan möjlighet att avlägsna tanden för att förhindra att karies sprider sig till de andra tänderna. Utdragning av en tand medför ofta att de andra tänderna flyttar sig eller byter plats. Detta kan påverka bettfunktionen och själva formen på käkarna i tandraden. Därför bör den utdragna tanden i de flesta fall ersättas med antingen ett implantat eller en brygga.


Klinikrutiner