Diagnostik av karies del 6

Vilka olika typer av karies finns det?

Det finns olika typer av karies:

Initialkaries emalj (kritkaries) Denna typ av karies är vanlig och angriper endast emaljen på tuggytorna och på sidorna av tanden. Resultatet syns som "kritning" på den släta emaljen och ses oftast på tänderna i sidan av tandraden nere vid tandköttskanten. Denna form av karies är generellt lättast att behandla. Det sker oftast med en fluorbehandling och ett ökat fokus på munhygienen.

Karies i gropar, spår och fåror (fissurer) Kariesangrepp kan förekomma i gropar, små fördjupningar i emaljen, men också i fåror i de bakre kindtändernas emalj. Det är en god idé att kontakta tandläkare snabbt, så att hål i tänderna kan utredas skyndsamt, för att förhindra större skador.

Rotkaries Långa tandhalsar (utan emaljtäckning) är särskilt utsatta för karies, så kallad rotkaries, som är den värsta formen av hål i tänderna. Rotkaries är ett angrepp på den blottade tandroten som inte täcks av emalj. Denna form av karies är vanligast hos äldre människor, då tandköttet har dragit sig tillbaka så att det är fri tillgång till själva roten. Det är därför viktigt att stoppa denna utveckling så att skadan minskas.


Klinikrutiner