Diagnostik av karies del 2

Varför får jag hål i tänderna?

Karies är ofta ett resultat av dålig munhygien och fel kost. Genom att du äter för mycket livsmedel som innehåller stärkelse och socker, kommer ofarliga bakterier i munnen att bryta ner kolhydraterna i maten och omvandla dessa till syra. Syran kommer därefter att blandas samman med bakterier och matrester, som producerar plack. Placken täcker tandens ovansida och den separerade syran kommer med tiden att försvaga emaljen. Själva processen kan vara långsam och ta upp till två år. När emaljen försvagats, skapas ett litet hålrum där plack eller karies kan ta sig in till tandbenet. Nu kommer nedbrytningen av tanden att gå snabbt, då bakterier och plack därefter kan nå in till pulpan. När bakterierna har nått till pulpan, påverkar de tandens nerver, något som medför kraftiga smärtor och ger på det sättet tandvärk. Bilderna illustrerar utvecklingen av karies, som börjar som ett litet hål, men tränger in till pulpan och medför kraftig smärta.

Hål i tänderna uppstår vanligtvis i de kindtänder som sitter längst bak och som används till att tugga maten. På grund av kindtändernas form kan det vara svårt att nå in till de bakre tänderna i tandbågen och borsta rent, varför matrester och bakterier lätt kan sätta sig fast. Om inte tänderna borstas optimalt, kommer plack och bakterier att ackumuleras och medföra karies. Du kan läsa mer om hur du upprätthåller en god munhygien här.

De permanenta tänderna har en tjockare emalj än mjölktänder, och detta reducerar möjligheten för snabbare utveckling av karies. Det är dock viktigt att borsta och rengöra tänderna, så att plack avlägsnas, annars kommer tanden brytas ner och lösas upp lager för lager.


Klinikrutiner