Vad är tori mandibularis?

Vad är tori mandibularis?

En torus är en benig utväxt i munnen. Det finns två typer av tori: mandibular tori och palatal Tori. Som en allmän regel, är en torus inte ett stort problem, och några medicinska åtgärder måste vidtas när ett diagnostiseras, om det inte stör patientens förmåga att äta eller dricka. Om en torus behöver tas bort, är operation utförs vanligtvis av en maxillofacial kirurg. Tillväxten är ibland misstas för en cancer när patienter först upptäcker den. För en torus Palatinus, den version som bildas på gommen, tillväxten alltid verkar längs mittlinjen på gommen. Det börjar som en liten svullnad som långsamt växer till ett utbuktande förhöjning över tiden. Den torus är inte smärtsam och patienten normalt inte märker det förrän det blir särskilt stora eller så är det påpekat av en läkare. Ibland kommer området kring Torus sår, men annars webbplatsen är vanligtvis helt friska. Det verkar finnas en genetisk komponent till palatal torg, men de kan också orsakas av miljöfaktorer. En mandibular torus visas alltid på insidan av underkäken. Klassiskt, det Tori finnas på båda sidor av käken, i samma ställning. Slipning av tänder och käke tycks bidra till bildandet av mandibulära torg och genetik kan vara inblandade också. Denna typ av torus kan störa montering av proteser, och i de fall där projektionen blir stor kan det göra det svårt för patienten att äta, i vilket fall tas bort kan rekommenderas. Om en torus behöver tas bort, kommer patienten sättas under narkos så att kirurgen att arbeta. Han eller hon kommer skära bort Torus helt eller raka tillväxt till en mindre storlek, beroende på hur stor tillväxten är och var den är belägen. Efter oral kirurgi, kommer patienten behöver vanligtvis att vidta förebyggande antibiotika så att infektionen inte fastställs i, och det kan vara nödvändigt att följa vissa diet tills sajt läker. Lyckligtvis tenderar munnen att läka mycket snabbt, så kan patienterna kan oftast återgå till en normal kost strax efter operation. Bony utväxter som torg förekommer i andra delar av kroppen, men dessa utväxter är bara känd som tori om de är i de tidigare nämnda platser. När de tas bort och sektioneras dessa utväxter tenderar att bestå av tät, mogen ben, och det kan finnas fickor i benet fylld med fett inlåning och vävnad. Skälen till varför torg form inte till fullo förstås, i vissa fall förefaller vara en indikator på att en patient har ett tillstånd som käkleden störning (TMJ), medan i andra fall svulster verkar vara helt slumpmässigt.


Klinikrutiner