Hygienrutin no 10

Vad skall vi göra varje dag innan första patientbesöket ?

1. Arbetskläder vid patientarbete  Kortärmade vid patientarbete  Får endast användas inom arbetsplatsen  Ska bytas dagligen och får inte blandas med privata kläder  Inga privata kläder i behandlingsrum med patient närvarande  Arbetskläder får inte tvättas på klinik eller hemma

2. Personlig hygien Huden är hel Naglarna är korta och att inte konstgjorda naglar eller nagellack används Klockrent och ringfritt Örhängen, andra smycken och övriga föremål inte hänger ner i arbetsfältet Långt hår och skägg fästs upp

3. Naglar Skall vara korta– när man tittar i handflatan ska inga naglar synas Skall vara helt olackerade– både nagellack och nagelskulpturer görs i skikt och dessa är inte täta– där finns mängder med bakterier som varken tvål och vatten eller handdesinfektion kommer åt– Till största delen tarmbakterier

4. Handtvätt med tvål och vatten när händerna känns eller ser smutsiga ut samt alltid före dagens första patient Handtvätt– Skölj händer och underarmar under rinnande vatten– Massera händer och underarmar med flytande tvål– Skölj av tvållösningen noggrant– Torka ordentligt torrt med pappershandduk Tvål och vatten bryter ingen smittväg

5. Munskydd Munskydd ska vara av operationskvalitet (IIR), skyddar även i viss mån mot droppsmitta– Ska täcka både mun och näsa– Byt munskydd om det blivit genomfuktat– Byt efter varje patient– Rör inte munskyddet under patientarbetet Sätt aldrig munskyddet på eller under hakan

6. Skyddsglasögon/Visir Ska alltid användas vid patientarbete vid risk för stänk Glöm inte att rengöra och desinfektera skyddsglasögon/visir efter varje patient Skyddsglasögon/visir kan med fördel användas även i sterilen vid arbetsmoment där risk för stänk föreligger

7. Plastförkläde/stänkskydd = smittskyddsbarriär Plastförkläde ska användas vid arbete som innebär direktkontakt med patient eller där stänk förekommer Plastförklädet är patientbundet och kastas i behandlingsrummet direkt efter användandet  Plastförkläde kan vid behov användas i sterilen vid hantering av orena instrument och avfall

8. Handtvätt med tvål och vatten när händerna känns eller ser smutsiga ut samt alltid före dagens första patient Handtvätt– Skölj händer och underarmar under rinnande vatten– Massera händer och underarmar med flytande tvål– Skölj av tvållösningen noggrant– Torka ordentligt torrt med pappershandduk Tvål och vatten bryter ingen smittväg

9. Hur spritar jag händerna? Alkoholbaserat medel:- före och efter patientkontakt.- innan du ska använda handskar och när du tagit av dem.- mellan olika vård- och arbetsmoment. Ta rikligt med sprit. Massera in medlet överallt på händerna och en bit upp på underarmarna – glöm inte fingertoppar & tummar! Lufttorka Handdesinfektionsmedel innehåller en återfettande komponent som gör att huden inte torkar ut


Klinikrutiner