21. Rutinerna för Tandborttagning

Borttagning av tand Ibland måste en tand tas bort av olika anledningar. Information ges inför ett sådant ingrepp och utförs genom att man får bedövning och således inte känner smärta. Efter att tanden tagits bort så kan man blöda lite och brukar få bita på en bomullskompress. Läs här för mer information om tandborttagning. Varför måste jag ta bort min tand? Det är av olika anledningar en person, i samråd med en tandläkare, väljer att dra ut en tand. Det kan vara ett omfattande kariesangrepp, en inflammation, tandlossning eller annan skada som ligger till grund för det. Tandläkaren ser först över de alternativ som finns för att rädda kvar tanden, men ibland är tanden så skadad att den inte går att rädda. Innan beslut fattas om att dra ut en tand utförs utförlig kontroll med röntgen och en dialog förs med patienten. Borttagna tänder kan lyckligtvis i de allra flesta fall ersättas med implantat, brokonstruktioner eller protes. Vi hjälper dig Boka en tid hos Distriktstandvården och låt vår professionella tandvårdspersonal ta hand om dina tänder. För att säkerställa symptom, besvär och korrekt behandling börjar vi med att undersöka dig. Boka en tid för undersökning här. BOKA TID NU Borttagning av visdomständer Vid 18-25-årsåldern ger sig ofta visdomständerna till känna längst bak i käkarna. Visdomständerna fyller ofta ingen funktion och kan i vissa fall mest bli till besvär. Varför gör det ont när visdomständerna kommer? Visdomständerna är stora, och har ibland inte tillräckligt med plats för att växa ut. De kan dessutom växa snett och lägga sig i ofördelaktiga positioner. Många gånger växer de ej helt upp och kommer då endast delvis att täckas av tandkött bidragandes till svårighet att hålla rent. Detta kan leda till dålig smak och lukt samt inflammation och i vissa fall infektion. Tandköttet sväller då upp och gör mycket ont vid visdomstanden. Det kan kännas som att halsen svullnar till och en del får huvudvärk eller feber som följd av den besvärliga tanden. Besvärligt under en period Dessa besvär kan ofta yttra sig just under visdomstandens eruptionsfas och därefter lugna sig. Det kan då räcka med att behandla dessa tillstånd under denna tidsperiod. Din tandläkare kan efter en undersökning rekommendera lämplig smärtlindring och behandling för dig. Det är som sagt inte säkert att visdomstanden behöver tas bort även om den ger besvär under denna period. Om du vill veta mer om just visdomständer? Klicka här >> Behandling – att ta bort en tand Många blir nervösa inför att man ska dra ut en tand. Det finns en föreställning om att det är värre än vad det faktiskt är. Att behöva ta bort en tand är väldigt vanligt och tandläkaren har klara rutiner kring denna behandling. I många fall sker tandborttagning med lokalbedövning och vi arbetar till det yttersta med att göra din behandling helt smärtfri. I vissa svårare fall, t.ex. om tanden står i komplicerad position/lutning i käkbenet eller kanske ligger i ett låst gömt läge, kan ett kirurgiskt ingrepp bli aktuellt. Vid ett kirurgiskt ingrepp får du givetvis också bedövning men är en mer avancerad behandling och tar därför lite längre tid. Tiden efter en tandborttagningDär tanden har suttit Där tanden tagits bort finns det nu ett hålrum efter där tanden tidigare satt. Det känns och ser ut som en grop. Gropen kan se lite vitaktig ut under läkningsprocessen. Därefter blir detta hålrum mindre och mindre med tiden för att sedan helt ha läkt igen. Det är normalt att man får svullnad och ömhet i området efter en tandborttagning. Vidare information ges hos din tandläkare. Något vitt och vasst tränger fram Ur denna hålighet där tanden tidigare suttit kan man upptäcka att det kommer ut något vitt och vasst. Detta är förmodligen en bit tand eller ben som kan ha frakturerat då tanden togs bort. Om det inte gör ont så kan du vara lugn. Kroppen kommer själv att stöta bort benbiten. Stygn Vid en operation sys tandköttet


Klinikrutiner